توزیع جغرافیائى عشایر در استان خوزستان
پنجشنبه, ۱۷ دی ۱۳۹۴، ۱۲:۴۳ ب.ظ
در بین شهرستانهاى استان خوزستان، شهرستان آبادان فاقد جمعیت عشایر قشلاقى است. به بیانى دیگر این شهرستان در دوره قشلاق خانوار عشایر کوچنده ندارد. شهرستانهاى رامهرمز، بهبهان و شوشتر در دوره ییلاقى عشایر ندارند. این سه شهرستان بهعلت گرماى بیش از حد تابستان و فقدان مراتع و آب کافی، نمىتواند در تابستان پذیراى عشایر باشد. شهرستان اندیمشک نیز با اینکه در دوره قشلاقى ۲۶۴۴ خانوار عشایر کوچنده را با جمعیتى برابر ۱۸،۳۱۵ نفر را پذیرا مىشود، در تابستان فقط ۱۷۳ خانوار با جمعیتى برابر ۱۱۴۹ نفر را در خود جاى مىدهد.
شهرستان اهواز بهعلت گرماى بیش از حد تابستان و نیز عدم وجود چراگاههاى مناسب، فقط ۵۵ خانوار از قبایل عرب را پذیرا مىشود. در دوره قشلاق نیز فقط قبایل عرب در دشت اهواز دوره قشلاقى خود را در این شهرستان مىگذرانند. در دوره ییلاقى قبایل عرب دامهاى خود را در اراضى کشاورزى و بهخصوص اراضى زیرکشت غلات درو شده مىچرانند.
شهرستانهاى ایذه و مسجد سلیمان و دزفول که در حد شمالى استان قرار دارند، وضعیت مناسبى را براى استقرار عشاى کوچنده در ییلاق و قشلاق فراهم مىکنند. در این منطقه کوههاى مرتفعى که ادامه کوههاى زاگرس مبانى است، شمال منطقه را احاطه کرده است. این رشته کوهها اغلب از جنگل پوشیده شده و حد مرزى بین استان خوزستان و چهارمحال و بختیارى و لرستان و را طرفى استان کهگیلویه و بویراحمد را بهوجود مىآورند که بهوسیله رودهاى پرآبى چون کارون، دز و خرسان که از درههاى عمیق مىگذرند، از استانهاى یاد شده جدا مىشوند.
شهرستان ایذه قلمرو ییلاقى و قشلاقى ایلهاى بختیارى و بهمئى است، در حالىکه شهرستان مسجد سلیمان با دارا بودن مناطق کوهستانى جنگلى در شمال، مطلقاً در قلمرو ایل بختیارى قرار دارد.
شهرستانهاى دشت آزادگان در غرب استان خوزستان و در حد مرزى بین ایران و عراق و شهرستان بندر ماهشهر در جنوب استان و در ساحل خلیجفارس یا دارا بودن دشتهاى وسیع، در قلمرو قبایل عرب قرار دارد. در دشت آزادگان قبایل بنىطرف و بنىصالح و دشت بندر ماهشر قبیله بنىکعب که از معروفترین قبایل عرب بهشمار مىروند، ییلاق و قشلاق مىکنند.
منبع
- ۹۴/۱۰/۱۷