همه چیز در مورد لرهای ایران زمین

دلنوشته هایی از ایل لر در شهرستان بهبهان استان خوزستان

همه چیز در مورد لرهای ایران زمین

دلنوشته هایی از ایل لر در شهرستان بهبهان استان خوزستان

مشخصات بلاگ

بهبهان یکی از قدیمی‏ترین شهرهای استان خوزستان است که قدمت آن به هزاره دوم پیش از میلاد بر می‏گردد. شهرستان بهبهان با وسعتی معادل 3195 کیلومتر مربع در جنوب غربی استان خوزستان قرار دارد. جمعیت بهبهان حدود 220 هزار نفر است

بایگانی

خوراکیهای محلی بهبهان

دوشنبه, ۱۶ آذر ۱۳۹۴، ۱۰:۲۶ ق.ظ

غذاهای بهبهانی : غذاهای محلی زیادی در بهبهان طبخ میشده است که بعضی از آنها هنوز هم در بعضی از خانه ها آماده میگردد، در اینجا ما مطالبی درباره بعضی از غذاهایی بهبهانی و روش طبخ آنها را برای شما آورده ایم : شلشلو : از جمله غذاهایی که در بهبهان مورد استفاده قرار می گرفته و ابتدا به عنوان غذای اصلی مورد نظر بوده و با بهبود نسبی معشیت خانواده ها بعدها به عنوان غذای کمکی (بین وعده) صرف می شده ,http://photos02.wisgoon.com/media/pin/images/o/2015/7/13/3/1436740436736773.jpg شلشلو هم اکنون به دلیل عدم دسترسی به وسایل پخت سنتی آن و رویکرد خانم ها به غذای آماده , علی رغم طعم خوب آن کمتر مورد استفاده قرار می گیرد علاقه مندان به این غذای لذیذ بهبهانی می توانند با استفاده از دستور تهیه آن که در ذیل آمده به پختن این غذا مبادرت ورزند . مواد لازم آرد 2 کیلو - گوجه رنده شده 2 کیلو - پیاز رنده شده 750 گرم - تخم مرغ 3 عدد - انار ترش 2 عدد(در صورت موجود)- آب به مقدار کافی - خمیر مایه (خمیره) به مقدار لازم زردچوب و نمک به دلخواه . آماده سازی خمیر شلشلو : مرحله اول :خمیر مایه و نمک را مقداری در آب حل می کنیم سپس مایه تهیه شده را بر روی آردی که از قبل در نظر گرفته ایم می ریزیم و آنقدر خمیر حاصل را چنگ می زنیم تا خمیری سفت و یکدست بدست آطد .سپس این خمیر را به مدت 4 ساعت نگه می داریم تا خوب ور بیاید(جا بیفتد) مرحله دوم:پیاز و گوجه رنده شده و 3 عدد تخم مرغ و خمیر آماده شده را در ظرفی بزرگ ریخته و خوب هم می زنیم تا کاملا در هم حل گردند و سپس انار ترش و زردچوبه و نمک را به آن اضافه رده و خوب هم می زنیم تا خمیری نرم بدست آید .بعد از این تاوه نان پزی را داغ کرده و چرب می کنیم و از خمیر آماده شده به اندازه یک ملاقه(چنه) را روی تاوه می ریزیم و پهن می کنیم تا پخته شود .بعد آرام آرام آن را با چاقو از تاوه جدا کرده وپشت و رو می کنیم تا پخته شود . اینک شلشلو آماده خوردن است .Image result for ‫خوراکی های بهبهان‬‎ تشتکی : مواد لازم برای 6 نفر: برنج 4 پیمانه , لوبیا چشم بلبلی - 1 پیمانه , گوشت گوسفندی چرب 1 کیلو (یا مرغ یک عدد ) , شوید خرد شده 400 گرم , نمک و زردچوبه به مقدار لازم , پیاز متوسط 1 عدد , لیمو عمانی 2 عدد . طرز تهیه :ابتدا گوشت یا مرغ را با مقدار لازم آب روی اجاق گذاشته و نمک و زردچوبه و یک عدد پیاز متوسط را به آن اضافه می کنیم تا خوب بپزد , سپس شوید خرد شده را اضافه کرده تا چند جوش بزند و در انتها برنج را به آن اضافه می کنیم و بحالت کته پلویی می ریزیم (توجه داشته باشید که برنج زیاد نرم نشود ) بعد از اینکه آب برنج تمام شد , برنج را به مدت یکسال روی حرارت کم اجاق گذاشته تا دم بکشد , حال غذا آماده سرو می باشد. حلوای نشا: مواد لازم : نشاسته - 1 پیمانه , شکر - 1 پیمانه , روغن به مقدار کافی , آب - 4/1 پیمانه , گلاب - 4/1 پیمانه طرز تهیه :ابتدا نشاسته و آب را با هم مخلوط نموده بطوریکه مخلوط حاصل مثل ماست چکیده شود , سپس شکر رابه آن اضافه نموده و هم می زنیم و روغن و گلاب را افزوده و خوب هم زده همه مواد مخلوط شده را روی شعله ملایم اجاق گذاشته و هم زدن را ادامه می دهیم مخلوط حاصل بتدریج سفت شده هم زدن را باز ادامه داده تا حلوا بصورت دانه های ریز و خرد شده در آید. حره (آش کارده) : مواد لازم برای 6 نفر: یک پیمانه گندم آسیاب شده، 2 پیمانه جو آسیاب شده، یک شیشه مایه ی حره (آش کارده)، یک کیلو سبزی کارده ی سبز یا (5/1 پیمانه کارده ی خشک)، سه عدد بوته ی سیر، نمک به اندازه کافی. طرز تهیه : در یک ظرف جو و گندم را مخلوط میکنیم. سبزی کارده را خرد کرده و به آن اضافه میکنیم. سه تنگ آب به آن و سیر کوبیده شده را به آن اضافه میکنیم و بعد ظرف را روی اجاق گاز میگذاریم تا گرم شود (اندازه ای که آب دست را نسوزاند) و بعد آن را از روی اجاق برداشته و مایه ای را که از قبل تهیه کرده بودیم به آن اضافه میکنیم و آن را در جای گرم میگذاریم و سر آن را می پوشانیم و به مدت 12 ساعت به همین حال نگهداری میکنیم و بعد آن را بیرون آورده و از آن مایع به مقدار یک شیشه مربا خوری بر میداریم و برای مایه حره دفعات بعد استفاده میکنیم. ظرف را به روی اجاق گاز گذاشته تا مدت یک ساعت به جوش بیاید. غذای ما آماده برای صرف کردن میباشد. طرز تهیه اولین مایه حره (آش کارده) مقداری جو و گندم آسیاب شده را مخلوط کرده و با مقداری سبزی کارده و دو حبه سیر مخلوط کرده و داخل یک شیشه ی مربا خوری ریخته و شیشه را با آب ولرم پر میکنیم. این مایه سه روز بعد وقتی ترش مزه شد قابل استفاده است. حلوای ترک : مواد لازم : یک کیلو آرد برنج، 1250 گرم شکر، 250 گرم روغن، هل به اندازه کافی، یک لیوان گلاب طرز تهیه :آرد برنج را در ظرفی تفت میدهیم تا کمی رنگش تغییر کند. روغن و شکر را به آن اضافه میکنیم و سه برابر مقدار برنج آب در ظرف میریزیم (بر حسب تعداد لیوان) و آن را روی اجاق میگذاریم تا ماده سفت شود و هل و گلاب را به آن اضافه میکنیم و آن را دم میکنیم. وقتی که دم آمد آن را به قالبهای مختلف در می آوریم و به آن دارچین اضافه میکنیم سمنی (سمنو) : نقش آن در سفره هفت سین : سمنو یکی از هفت رکن اساسی سفره هفت سین نوروز است، با توجه به اعتقاداتی که مردم ایران از قدیم الایام به تقدس گندم داشته و دارند، و رویش آنرا نشانه برکت، نعمت، فراخی معیشت و طراوت زندگی میدانند، در اولین روز سال و نخستین روز بهار استفاده از جوانه گندم در تهیه سمنی بفال نیک گرفته با آن تفال می‏زدند و پاسخ نذر خود را در شیرین بودن یا تیره و تلخ بودن آن دانسته آینده و آرزوی خود را رقم می‏زنند. از این لحاظ نقش سمنو (سمنی) در سفره هفت سین نوروزی ارزش بالایی داشته نسبت به آن عنایت و رغبت خاصی نشان میدهند. باید توجه داشت که تجسم عینی این سنت دیرینه که ریشه در فرهنگ ملی و مذهبی دارد با داده‏های مردم شناسی و فرهنگ شناسی سبب پیوند قومی و مردمی میگردد که باید در حفظ آن کوشید. طرز تهیه :ابتدا گندم ناب و خوبی را تهیه کرده با دقت پاک میکنند بعد گندم را خیس میکنند تا جوانه بزند سپس گندم‏ها را در مجمعه هایی پهن میکنند تا کمی سبز شود بالاخره در جون (هاون چوبی) کوبیده شیره آن را میگیرند، تفاله آنرا دور ریخته مقداری از شیره گندم را برداشته کنار میگذارند. آنگاه بقیه شیره را به اضافه آرد گندم در دیگ می‏ریزند و مقدار کمی تربت به آن اضافه میکنند و روی آتش نهاده مرتبا بهم می‏زنند، اگر هم نزنند ته دیگ میگیرد شیره گندم را که قبلا برداشته‏اند در هفت نوبت داخل دیگ می‏ریزند و این امر را باصطلاح میگویند شربتش می‏دهند. سمنو را در بهبهان معمولا یکروز قبل از عید نوروز می‏پزنند تا برای ساعت تحویل سال آماده باشد البته معمولا سمنو را شب می‏پزنند و تا صبح ادامه دارد تا قوام گیرد. کسی که میخواهد سمنو تهیه کند باید نذر نماید و سپس خود را از درون و برون پاک و منزه داشته نیت نماید همچنین کسانی ک بدور دیگ تا صبح می‏نشینند باید پاک و طاهر و آراسته باشند- بهبهانی ها اعتقاد دارند که اگر حضرت فاطمه زهرا دختر بزرگوار پیامبر اسلام (ص) انگشت مبارک خود را در دیگ فرو کند سمنو شیرین میشود و صاحب آن به مرادش میرسد در غیر این صورت سمنو تیره و تلخ شده بدشگون است.

منبع

  • سینا موسوی

نظرات  (۲)

عالی
سلام، میشه لطفا دستور غذای بهبهان پلو رو آموزش بدین. ممنون

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی